Festivalvan VlaanderenKortrijk

Classic with a Twist

Klinkende Stad

Sound of Silence

Klinkende Stad is een jaarlijkse tentoonstelling rond geluidskunst, het grensgebied tussen beeldende kunst, geluid en muziek. In de installaties komen de drie disciplines samen. Tastbare klank. Hoorbaar beeld.
​Sound of Silence focust op stil of amper hoorbaar werk van geluidskunstenaars. De aandacht voor stilte groeit in onze samenleving. In het huidige stadsgewoel is meer dan ooit nood aan verstilling. Maar stilte is ook het ijkpunt waartegen we geluid kunnen afmeten. Hoe tegenstrijdig het ook mag klinken: stilte en geluid kunnen niet zonder elkaar. Veel geluidskunstenaars delen die fascinatie en realiseren installaties op de grens van het hoorbare. Als reflectie op geluid of als stimulans tot intenser luisteren. Sound of Silence mixt werk van zowel straffe Vlaamse als internationaal gerenommeerde kunstenaars. Met daaraan gekoppeld een openingsperformance en een concert rond hetzelfde thema.

Met: Christoph De Boeck (BE), Stijn Demeulenaere (BE), Aernoudt Jacobs (BE), Rolf Julius (DE), Eleni Kamma (GR), Christina Kubisch (DE), Hans Peter Kuhn (DE), Steve Roden (VS), Stefaan Quix (BE), Akio Suzuki (JP), Esther Venrooy & Hans Demeulenaere (BE), Bram Vreven (NL)

Klinkende Stad: Sound of Silence krijgt 4 sterren in De Standaard

Pendules die de tijd geruisloos wegtikken, de wind die rondsuist op een tafel, de klank van roest: als geluidskunst de stilte verkent, belandt ze al gauw op de grens van het hoorbare. De expo ‘Sound of silence’ gaat de uitdaging aan.

Twaalf geluidskunstenaars flirten met de stilte. Ze presenteren fragiele werkjes, vaak van een vederlichte eenvoud, die om aandachtige beluistering vragen.
(Geert Van Der Speeten, De Standaard, dinsdag 19 april 2016)

Lees het volledige artikel hier!

Concert Bart Vandevijvere & Quatuor MP4 (BE)

In het kader van Klinkende Stad presenteren we op dinsdag 26 april An 18-Minute Request (for Salvatore Sciarrino). Schilder Bart Vandevijvere laat zich inspireren door het achtste strijkkwartet van Sciarrino. Quatuor MP4 voert uit en bouwt het programma uit met muziek waarin gecomponeerde stilte centraal staat. Meer info

Opening Klinkende Stad / Concertperformance Simon Løffler (DK)

Welkom op de feestelijke opening van Sound of Silence, in aanwezigheid van kunstenaars en gastsprekers. De concertperformance C van de Deense componist Simon Løffler is overigens een buitenbeentje. Een compositie die u alleen kan horen door op een stokje te bijten.

(Met de steun van the Danish Center for Contemporary Experimental Music and Sound Art.)

OPROEP STIJN DEMEULENAERE!
Roep je sterkste geluidsherinneringen op en werk mee aan zijn 'stille' geluidsinstallatie van Soundtracks.
Stuur je handgeschreven herinneringen naar Festival van Vlaanderen Kortrijk - Soundtracks - Conservatoriumplein 1 - 8500 Kortrijk. 
Alle herinneringen worden opgenomen in het archief van Soundtracks en de opstelling ervan tijdens Klinkende Stad 2016.

Praktisch

Opening met concertperformance Simon Løffler:
vrijdag 15 april 2016, 19u00
€6 (inclusief receptie)

Tentoonstelling: 
Broelkaai 6 (ex-Broelmuseum)
Zaterdag 16 april > zondag 1 mei 2016
Open op do en vr en tijdens de weekends van 14u00 tot 18u00 
​Gratis

Extra!
Rondleidingen op zondag 24 april 2016, 15u00
€2 per persoon

Reserveer uw ticket Bestel uw ABO 3

Met de steun van

Festival van Vlaanderen Kortrijk

Conservatoriumplein 1
8500 Kortrijk
t: +32 (0)56 22 64 50
e: info@festivalkortrijk.be